В якій громаді нам жити, залежитиме тільки від нас самих.

Овруцька громада одна із 11 громад Житомирщини, яка бере участь у  проекті «Покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ». Цей проект реалізовує Програма «U-LEAD з Європою» для громад трьох пілотних областей Волині, Житомирщини та Дніпропетровщини.

Вже відбулося 4 модульні засідання, кожен із яких має на меті навчити ключових фахівців ОТГ щодо основних аспектів та підходів, інституційних, організаційних і правових засад поводження з твердими побутовими відходами, а також підтримати громади у розробленні місцевих планів дій з управління твердими побутовими відходами. В цьому нам допомагають координатори по Житомирській області  Сергій Пономарьов (GIZ), Тетяна Омельяненко, Філіпп Фішо, Руслан Кундрик – АНТ – груп.

У рамках вказаної програми для представників Житомирської, Волинської та Дніпропетровської областей відбулися навчальні поїздки «Від сміття до добробуту: найкращі практики поводження з відходами у Словенії». На сьогодні Словенія є одним із лідерів Євросоюзу у сфері поводження з відходами. Учасникам візиту було що побачити від самого початку збирання і до процесів сортування, транспортування, переробки, повторного використання до захоронення, і переконалися, що майже все, що вийшло з ужитку, може отримати друге життя або стати джерелом енергії.

Представники громад мали можливість і у нас в м. Житомирі побачити відповідальне ставлення до оточуючого середовища та як налагоджена система сортування відходів на підприємстві «KROMBERG & SCHUBERT».

Наразі, допомогти громадам в реалізації проекту долучилися НУО «Сучасний формат», ГО «Ендшпіль», ГО «Паритет» (всі з м. Житомир), які будуть допомагати 11 ОТГ налагоджувати систему розумного поводження з відходами. Проект включає велику кількість активностей для мешканців громад різного віку.

Так першими заходами було проведення на базі Центру дитячо – юнацької творчості тренінгу та майстер – класу «Життя без сміття». Як зазначають тренери, їх метою є не прочитання лекції, а максимальне залучення дітей до процесу, тому вони разом не тільки сортують сміття, яке самі і продукують на кава-брейках, але і розмальовують екосумки спеціальними фарбами.

Продовженням роботи було проведення фестивалю – конкурсу «Подаруй школі троянду, а громаді  – чисте довкілля» серед загальноосвітніх та позашкільних закладів освіти Овруцької громади. Які в двотижневий термін мали освоїти принципи сортування вторинної сировини та змагаючись якомога більше відсортувати паперу, пластику та скла. За отримані кошти від зданої вторсировини заклади можуть покращити свою інфраструктуру.

Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії від 23.04.2019 року присутніми членами в кількості 6 осіб було проведено підведення результатів фестивалю – конкурсу «Подаруй школі троянду, а громаді – чисте довкілля» зі збору вторинної сировини навчальними та позашкільними закладами освіти Овруцької громади та визначено наступних переможців: подяками та цінними подарунками серед міських закладів освіти нагороджено у номінації «Найактивніший учасник»

І місце – Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 3 – набір троянд – 20 шт.

ІІ місце – ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 4» – набір садових інструментів

ІІІ місце – ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1» – садовий набір

Подяками та цінними подарунками серед сільських закладів освіти нагороджено:

І місце – Черепинська філія ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1» – набір троянд – 20 шт.

ІІ місце – Невгодівська філія ОЗО «Овруцька гімназія ім. Малишка» – набір садових інструментів

ІІІ місце – Кирданівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів – садовий набір

Подяками та цінними подарунками серед позашкільних закладів освіти нагороджено:

І місце  – Центр дитячої та юнацької творчості Овруцької міської ради – набір троянд – 20 шт.

ІІ місце – Овруцька дитяча музична школа – набір садових інструментів

ІІІ місце – Овруцька дитячо – юнацька спортивна школа – набір садових інструментів

Подяками та цінними подарунками у номінації «Оригінальне фото» нагороджено:

І місце  – ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1» – 20 кушів троянд

ІІ місце – Раківщинська філія ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 4» – 10 кущів троянд

ІІІ місце – ОЗО «Овруцька гімназія ім. А. Малишка» – 5 кущів троянд

Подяками та цінними подарунками за суспільний відео еко – ролик нагороджено:

ОЗО «Бондарівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

Шоломківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Центр дитячої та юнацької творчості Овруцької міської ради

Подяками за участь  та заохочувальними подарунками нагороджено:

Великофоснянський ЗЗСО І-ІІ ступенів, Великочернігівська філія ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 4», Великохайчанська філія ОЗО «Бондарівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів», Гошівська філія ОЗО «Овруцький ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1», Норинський ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Піщаницький ЗЗСО І-ІІ ступенів, ОЗО «Покалівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів», Хлуплянська філія ОЗО «Покалівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів», Овруцька дитяча художня школа, Мала академія народних мистецтв та ремесел.

Наша громад стала чистішою на 10985,25 кг паперу, 1092,45 кг пластику, 23638,45 кг скла. Заробили навчальні заклади на загальну суму 25215,47 грн.

В будь-якому випадку зміни починаються з кожного з нас. І ми шукаємо однодумців для здійснення дрібних та великих цілей (таких як сортування, чи вторинна переробка усього сміття…). І для цього запрошуємо підтримувати і надалі такі заходи, пропонувати свої ідеї та втілювати задумане…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=