Вимоги до адміністрації закладів торгівлі:
1.Обмежити кількість відвідувачів в торговій залі з розрахунку 1 особа на 1 кв.м.
2. Перед входом до торгової зали встановити ємності з антисептичними засобами, які мають дозатори для обробки рук відвідувачами та серветки для проведення обробки ручок кошиків та візків.
3.Забезпечити роботу персоналу в захисних масках та гумових рукавичках, які необхідно замінювати кожні 2 години.
4.Створити умови для дотримання правил особистої гігієни персоналом, забезпечити їх в достатній кількості милом, антисептиками, захисними масками, рукавичками.
5.Забезпечити проведення регулярного (кожні 3 години) провітрювання, вологого прибирання приміщень закладу, торговельного обладнання, ручок вхідних дверей тощо із застосуванням миючих і дезінфікуючих (хлорвмістких та спиртовмістких) засобів. Після закінчення зміни забезпечити проведення генерального прибирання.
6.До реалізації допускати лише товари в промисловій тарі або попередньо розфасовані в закладі.
7.Розмістити в доступних для відвідувачів місцях пам’ятки, плакати з рекомендаціями щодо профілактики захворювань населення на респіраторну інфекцію
COVID-19.
8.Визначити відповідальну особу за проведенням заходів щодо недопущення розповсюдження в закладі респіраторної інфекції COVID-19.
9.Забезпечити термометрією відвідувачів безконтактними термометрами.
10.У великих супермаркетах визначити та відмітити маршрути відвідувачів.
Рекомендації для відвідувачів:
- Перед входом до торгової зали закладу необхідно одягнути захисну маску.
- Обробити руки, ручку візка або кошика антисептиком.
- Для скорочення часу перебування в закладі торгівлі наперед підготуйте список товарів, які необхідно придбати.
- В торговій залі та в черзі до каси дотримуйтеся відстані між відвідувачами не менше 2 метрів.
- Якщо Ви маєте симптоми респіраторного захворювання, залишайтеся вдома та зверніться телефоном за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть доставити Вам необхідні товари.
- При можливості замовте необхідні товари через інтернет, телефоном до служби доставки торгового закладу.
- Уникайте тісного контакту з особами, які мають симптоми респіраторного захворювання.
- Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Часто і ретельно мийте руки з милом, обробляйте антисептичним засобом.
- Ретельно готуйте їжу, особливо із сировини тваринного походження.
Рекомендації розроблені ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області відповідно до рекомендацій ВООЗ та МОЗ України