Талановита землячка, культуролог, філософ, кінознавець – Ганна Павлівна Чміль

Щедра Овруцька земля багата на імена талановитих людей, що творили для звеличення рідної землі, держави, народу. Вони різняться віком, професіями, життєвим досвідом, проте їх об’єднує одне: всі вони українці, патріоти своєї держави.
Ми пишаємося нашими талановитими сучасниками.
У жовтні відсвяткувала свій ювілей талановита землячка, культуролог, філософ, кінознавець, педагог, дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України (2013), доктор філософських наук (2005) – ГАННА ПАВЛІВНА ЧМІЛЬ, яка народилася 20 жовтня 1950 року у с. Піщаниця Овруцького району Житомирської області.
Після закінчення філософського факультету Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка працювала на викладацькій та партійній роботі. У сфері культури та мистецтва з 1983 року, зокрема працювала редактором Київської кіностудії науково-популярних фільмів, заступником голови Державного фонду української кінематографії, заступником міністра культури та мистецтв, заступником державного секретаря Міністерства культури та мистецтв України, головою Державної служби кінематографії.
1993 – 1995 – проректор Українсько-Фінського інституту менеджменту і бізнесу.
1995 – 2003 – заступник міністра культури та мистецтв України.
1995 – 2011 – доцент, професор кафедри кінознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого.
2001 – 2013 – член-кореспондент НАМ України.
2006 – 2010 – голова Державної служби кінематографії Міністерства культури та туризму України.
2010 – 2011 – в.о.генерального директора Національного центру Олександра Довженка. 2011 – 2013 – радник адміністрації Інституту культурології НАМ України.
З 2013 – завідувач відділу світової культури та міжнародних культурних зв’язків Інституту культурології НАМ України. Член Національної спілки кінематографістів України.
З 2019 – директор Інституту культурології НАМ України.
Автор наукової монографії «Екранна культура: плюральність проявів» (2003), співавтор підручника «Українська та зарубіжна культура» (2003), досліджень «Труд как смысл жизни» (1986), «Социальная работа с молодежью» (1994), видань Інституту культурології НАМ України – колективної монографії «Методологічні проблеми культурної антропології та етнокультурології» і збірника наукових праць «Концепт культури: теоретико-методологічні та прикладні аспекти», колективних монографій «Візуалізація реального в сучасному культурному просторі» (2013) та «Нова культурна реальність як соціодинамічний процес людинотворення через ролі» (2013); автор ще близько 70 наукових статей та публікацій з проблем філософії культури, кіномистецтва і кінематографії.
Продюсер художніх фільмів – лауреатів міжнародних конкурсів: «Другорядні люди», «Чеховські мотиви» (режисер К. Муратова) та «Мамай» (режисер Л. Санін), авторському колективу якого присуджена Державна премія України ім. О. Довженка.
Брала участь у створенні сценаріїв фільмів «Леопольд, або Втеча від свободи» (1999), також у співавторстві з Р. Плаховим-Модестовим: «Витоки. Повість минулих літ», «Ще як були козаками. У колі першім» (2002), «Загублений рай» (2008, до 200-річчя М. Гоголя).
Член редакційної колегії журналу «Кіно-Театр», альманаху науково-теоретичних праць та публіцистики «Актуальні проблеми мистецької практики та мистецтвознавчої науки (Мистецькі обрії)», науковий консультант ряду проєктів та видань у галузі артменеджменту та кінематографії. За її участю підготовлено низку законів і підзаконних актів, пов’язаних із запровадженням продюсерської системи кіновиробництва, захистом інтелектуальної власності та авторських прав, регулюванням правил публічного показу та розповсюдження фільмів, розвитком кіноіндустрії та поліпшенням кінообслуговування. Наукову, законотворчу та суспільну діяльність Ганна Чміль поєднує з викладацькою практикою. Бере активну участь у наукових конференціях, симпозіумах. Нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня (2000), по розряду «Муза кіно» призом Віри Холодної «Сім красунь» (2001, Москва).
Матеріал та фото взято з мережі Інтернет.
Розмір тексту-+=