На базі Овруцького лісового господарства відбулися пожежно-тактичні навчання рятувальників та лісівників

Минув майже рік, як на Овручинні ліквідовували масштабні пожежі. У квітні 2020 року вони почалися на території 9 лісгоспів в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. Вітер розповсюдив вогонь на великі площі лісів і будинки. Тоді від вогню постраждало більше ніж 43 гектарів лісу, а десятки людей залишилися без житла (с. Острови – 19, с. Нижня Рудня – 9, с. Середня Рудня – 4, с. Магдин – 24, с. Личмани – 17).

За 2020 рік, внаслідок масштабних пожеж, Кабінет міністрів виділив 25 млн. грн на ліквідацію наслідків пожеж у Житомирській області. Уряд виділив 11,2 млн грн для придбання житла сім’ям, будинки яких були зруйновані пожежею. Завдячуючи Президенту України Володимиру Зеленському, прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, міністру внутрішніх справ України Арсенію Авакову, народним депутатам України, голові обласної державної адміністрації Віталію Бунечко жителям сіл, які постраждали, виплачено одноразову грошову допомогу.

92% пожеж у тому році виникли в результаті підпалів та необережного поводження населення з вогнем. Але при цьому на масштаби поширення вогню вплинула відсутність основних засобів, які дають можливість виявляти пожежу на ранній стадії. Цього року ситуація змінилася. Зараз у житомирських держлісгоспах встановлено 80 пожежних веж, 62 з яких обладнано телевізійними системами спостереження. Об’єднано в єдину систему 25 телевізійних камер. Тривають роботи з підключення решти камер. У 2021 році частково оновлена техніка (3 нові пожежні автомобілі, 40 автомобілів підвищеної прохідності для рейдової роботи, 30 мотоциклів і квадроцикл для груп швидкого реагування та ін.). Загалом після пожеж 2020 року в техніку було вкладено 102 млн грн.

Працівниками лісових господарств, що розташовуються на Овруччині продовжуються роботи з  ліквідації наслідків від пожеж: проводиться санітарна чистка, вивозяться сухі дерева, спалюється неліквідна деревина. Готуються ґрунти для висадки нових дерев. Паралельно із цим в лісгоспах ведуться роботи щодо покращення протипожежної охорони. Закуплено системи відеонагляду та квадрокоптери, аби одразу виявляти пожежі. Також на території лісництв додатково створюються штучні водойми. З метою підвищення рівня пожежної безпеки та організації профілактичної роботи на території Овруцької міської територіальної громади, вжиття заходів, спрямованих на запобігання пожеж, організації їх гасіння, здійснення громадського контролю за дотриманням вимог законодавства щодо пожежної безпеки рішенням виконавчого комітету Овруцької міської ради створено добровільну пожежну команду. Основним завданням пожежної  команди є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків на них, гасіння пожеж, рятування людей, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій.

Не менш важливим є професійність наших кадрів під час гасіння пожеж. Так, 21 квітня 2021 року на базі Овруцького лісового господарства у Піщаницькому лісництві відбулися пожежно-тактичні навчання рятувальників та лісників Житомирщини. Голова Держлісагентства України Юрій Болоховець та голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований разом з  народними депутатами України Олегом Бондаренком, Арсенієм Пушкаренком та Олександром  Матусевичем, керівниками облдержадміністрації і облради Житомирщини Віталієм Бунечком і Володимиром  Федоренком, голою Овруцької міської ради Іваном Корудом та іншими, знайомилися як держлісгоспи Житомирщини оснащені протипожежною технікою та наскільки професійними і злагодженими є їх дії при ліквідації лісової пожежі.

Завдання, обрані для навчань, були максимально наближеними до реальних подій, зокрема враховувалися випадки раптового та неконтрольованого поширення вогню. Працівники лісових господарств демонстрували свої навички управління сучасною технікою та устаткуванням для гасіння пожеж. Крім того, учасники навчань продемонстрували відслідковування пожеж за допомогою дронів. В ході навчань перевірили готовність керівництва підприємств лісового господарства до дій у разі виникнення великої лісової пожежі та вдосконалюватимуть практику та навички керівного складу, органів управління, галузевих ланок щодо організації проведення гасіння лісових пожеж.

Овруцький міський голова Іван Коруд висловлює слова подяки усім керівникам лісових господарств, що на протязі минулого року допомагали спецодягом, транспортом, бензином та іншим. Адже пожежі в природних екосистемах  – це значний збиток навколишньому середовищі та державі.

Розмір тексту-+=