Вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС у м. Чорнобиль

Напереродні відзначення Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, розпочавши заходи до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, делегація Овруцької громади у складі міського голови Івана Коруда, працівників міської ради, ліквідаторів аварії на ЧАЕС відвідали м. Чорнобиль 24 квітня 2021 року.

По прибутті, біля музею цивільного захисту «Зірка  Полин» відбувся мітинг, присвячений 35-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Почався мітинг із згадки про події, які відбулися 26 квітня 1986 року.

  • «Минають роки і десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилює людей – тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої землі. Цей день об’єднав нас одним спогадом, однією печаллю, однією надією. 35 років тому, 26 квітня 1986 року почався відлік Чорнобильської катастрофи. Вона вразила увесь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління»…

У даному заході взяли участь голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, голова Коростенської державної адміністрації Юрій Тарасюк, голова Овруцької міської ради Іван Коруд, заступник голови Гладковицької сільської ради Василь Дулько, голова Словечанської сільської ради Володимир Трикиша, перший заступник Іршанської селищної ради Василь Курилюк, голова Чоповецької селищної громади Михайло Філоненко, голова Народицької селищної ради Лідія Бученко,  голова Олевської громади Сергій Лисицький, та інші. Запрошені гості висловили слова вдячності і поваги ліквідаторам аварії та запевнили, що український народ ніколи не забуде подвигу Героїв. Також легенда Чорнобиля, виконуючий обов’язки начальника охорони Прип’ятівського міського відділу внутрішніх справ у 1986 році Олексій Москаленко, згадав, як люди переживали цю трагедію, і як після вибуху проводилась евакуація. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять пожежникам Чорнобиля, які перші, не озираючись на фатальні наслідки, виконали свій обов’язок до останнього подиху. Виступив, з подячним словом, голова союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі Віталій Юшкевич, який відзначив подяками керівників Коростенського району за допомогу у організації даного заходу.

Голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, голова Коростенської державної адміністрації Юрій Тарасюк, голова Овруцької міської громади Іван Коруд здійснили покладання квітів біля пам’ятника «Ангел Чорнобиля, що сурмить».

 

Керівництво району разом з ліквідаторами відправились до меморіального комплексу відселеним селам Чорнобильської зони відчуження, де згадали, скільки у перші дні після аварії із зони відчуження було виселено сіл Овруцької громади. На пам’ять про ці події, висадили 35 кущів самшиту, утворивши алею. Всі бажаючі мали можливість долучитися до процесу.

Слідуючи далі, в Парку Слави м. Чорнобиля після короткого мітингу відбулося відкриття меморіальних плит, де викарбовано 303 прізвища померлих ліквідаторів Овруцької територіальної громади. Загалом на меморіальних плитах згадано близько 600 імен тих, хто собою захистив світ від атомного лиха, хто пішов від нас уражений Чорнобилем. Всі присутні з глибоким сумом вшанували пам’ять ліквідаторів, що пожертвували собою заради нас і наших нащадків. До меморіальних плит відбулося  покладання квітів.

Голова Овруцької міської ради Іван Коруд, староста Великохайчанського старостинського округу Сергій Божок та рідна сестра Миколи Ващука – Любов Василівна вшанували пам’ять та поклали квіти до “Меморіального комплексу ліквідаторам аварії на ЧАЕС”, який присвячений ліквідаторам аварії, які загинули в перші дні Чорнобильської катастрофи. На ньому знаходяться 30 табличок з іменами загиблих та стела з написом “Життя заради життя”.

Завершили заходи пам’ятною фотокарткою всієї делегації від Овруччини на 4-му реакторі біля пам’ятника померлих ліквідаторів на ЧАЕС.

 

Овруцька громада висловлює слова вдячності всім, хто долучився до пам’ятних заходів та згадали героїчний подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Щиро дякуємо, за організацію заходів, Юшкевичу Віталію Федоровичу, Гаращуку  Миколі Васильовичу, Ткачуку Степану Олексійовичу.

 

Розмір тексту-+=