Звіт про діяльність ЦНСП за І квартал 2021 року

Центр надання соціальних послуг Овруцької міської ради є закладом соціального захисту населення, що  здійснює соціальну роботу та надає соціальні послуги особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення   та перебувають у складних життєвих обставинах, Овруцької міської територіальної громади.

Центр розпочав свою роботу у березні 2020 року та охоплює соціальними послугами жителів 51 населеного пункту громади та міста Овруч. На даний час у Центрі працює 48 осіб.

Для забезпечення діяльності Центру надання соціальних послуг створено два відділення: соціальної роботи  та соціальних послуг за місцем проживання.

Відділенням соціальної роботи здійснюється інформаційно-просвітницька, соціально-профілактична робота, оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах, соціальне супроводження прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, соціальний патронаж осіб, які відбули покарання у виді обмеження або позбавлення волі на певний строк.

Протягом I кварталу 2021 року було виявлено та поставлено на облік 32 сім’ї, які опинились у складних життєвих обставинах. Згідно з актами оцінки потреб вказаним сім’ям надаються відповідні соціальні послуги та натуральна допомога.

З 01 січня 2021 року в Центрі відкрито відділення соціальних послуг за місцем проживання, яким надається соціальна послуга догляд вдома.

Соціальну послугу догляд вдома здійснюють  37 соціальних робітників, які надають допомогу в самообслуговуванні, пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства, в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами, навчанні навичкам самообслуговування, психологічну підтримку, інформування та представництво інтересів.

Один соціальний робітник обслуговує від 6 до 14 підопічних. Надання соціальних послуг у сільській місцевості ускладнюється значною відстанню між населеними пунктами (від 6 до 25 км).

У Центрі надаються швацькі та перукарські  послуги.

На даний час у відділенні соціальних послуг за місцем проживання обслуговуються 350 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, які потребують сторонньої допомоги, у т. ч.  238  осіб проживають у сільській місцевості.

Соціальні послуги за рахунок коштів громади отримують 241 особа, з установленням диференційованої плати – 64 особи,  за рахунок отримувача соціальних послуг – 45 осіб.

ЦНСП здійснюються виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги в Овруцькій міській територіальній громаді. За I квартал Центром перераховано 161,6 тис. грн. Щомісячно виплати отримують 226 фізичних осіб через банківські установи та відділення Укрпошти.

Також проводиться фінансування пільг на житлово-комунальні послуги особам з інвалідністю І-II групи по зору, оскільки на державному рівні вони не передбачені. Пільгами користуються 17 осіб з інвалідністю, яким компенсовано за 3 місяці поточного року 7,8 тис. грн.

Протягом І кварталу організовано та проведено санаторно-курортне лікування 40 ліквідаторів в ДП «Лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС  ім. В. Т. Гуца», с. Капітанівка Київської області. Спеціалістами Центру здійснюється супровід учасників ліквідації під час перевезення до санаторію та у зворотному напрямку.

При потребі працівниками Центру надання соціальних послуг проводиться обстеження матеріально-побутових умов проживання жителів Овруцької міської територіальної громади та складаються відповідні акти.

Центром надання соціальних послуг налагоджено співпрацю із благодійними організаціями та установами,  якими  надається гуманітарна допомога для осіб/сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах  та потребують допомоги.

З метою покращення роботи працівників Центру та надання якісних соціальних послуг згідно з проєктом Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» в Центр надійшли нові сучасні меблі (столи, стільці, шафи) та комп’ютерна техніка (2 ноутбуки та 2 принтери).

Для покращення доступності  до отримувачів соціальних послуг 18 соціальних робітників Центру забезпечено велосипедами. Існує потреба у придбанні ще 19 велосипедів (скутерів).

На даний час заплановано здійснити косметичний ремонт у приміщенні Центру, закупити господарський інвентар для соціальних робітників.

У Центрі відсутній транспортний засіб, що перешкоджає своєчасному та оперативному вирішенню нагальних питань по наданню соціальних послуг жителям Овруцької міської територіальної громади.

 

Директор Центру                                                           Катерина ДАВИДЮК

Розмір тексту-+=