Овруч відзначив славетний ювілей – 1075-річчя

19 вересня 2021 року в Овручі відзначали 1075 років від Дня першої писемної згадки про наше старовинне місто.

Урочисті заходи почалися з 10 години ранку біля пам’ятника Святому Макарію. Божественну літургію очолив митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон,  який сказав проповідь, привітав овручан зі святом, побажав усім здоров’я, миру, добра та спасіння душі.

Настоятель Свято-Макарівської парафії УПЦ-ПЦУ ієрей Олександр Дячук у День міста Овруч молився за упокій захисників Української Держави, які загинули в російсько-українській війні. Всім жителям Овруча було проспіване Многоліття.

Заступник посла Словацької республіки в Україні Матуш Корба, міський голова Іван Коруд, Голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк, військовослужбовці, ветерани та інші поважні гості віддали данину пам’яті словаку Яну Налєпці, який загинув, захищаючи Овруч.

Покладання квітів до пам’ятників воїнам-визволителям, захисникам України в російсько-українській війні, Кобзарю українського народу та Яну Налєпці відбулося за участі почесної варти, студентів Державного навчального закладу “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”.

Вітання овручанам із 1075-річчям Овруча від Державного навчального закладу “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”

У День міста в Овручі вже традиційно проходить Міжнародний фестиваль “Поліська Пані Картопелька”.

Картоплю на Овруччині називають другим хлібом. Її вміють і посадити, і гарний урожай зібрати, і смачнючі страви з неї приготувати. Тож аби показати кулінарні таланти наших земляків і прославляти традиції українського народу у 2016 році в Овручі заснували гастрофестиваль “Поліська Пані Картопелька”.
Садиби старостинських округів Овруцької громади сяяли чорнобривцями, яскравою мережкою вишитого вбрання та паморочили уяву різноманіттям гастрономічних делікатесів із картоплі і не тільки.
У наметі Овруцької міської територіальної громади працівниці виконавчого комітету Овруцької міської ради на честь Дня народження Овруча приготували 1075 картопляних штурханців, а міський голова Овруча Іван Коруд поділився унікальним рецептом старовинної страви та зізнався телевізійникам, що рецепт цієї страви йому передала мама.
 У центральному парку нашого міста відкрили новий і перший у парку артоб’єкт “Пані Картопельці” #Поліська Пані Картопелька
Відкрив артоб’єкт автор скульптури, викладач Овруцької дитячої художньої школи Юрій Кравчук спільно з міським головою Овруча Іваном Корудом.
Слід зауважити, що відразу ж після відкриття, відбою від охочих зробити селфі з “картопелькою” не було.
В Овруцькому Будинку культури відкрили виставку картин, створених у рамках 10-денного Міжнародного живописного пленеру, що проходив в Овручі та був присвячений 1075-річчю Овруча. Участь у відкритті виставки взяли народний художник України, академік Академії образотворчого мистецтва, лауреат Шевченківської премії Михайло Гуйда, організатор проєкту Наталія Сухоліт і директор Дубенського замку Леонід Кічатий. Віднині помилуватися чаруючими витворами митців може кожен, адже виставка картин працює в Овруцькому Будинку культури.
Напередодні святкування Дня міста, 09 вересня 2021 року, в артвітальні Овруцької центральної бібліотеки ім. А.Малишка, відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Овруцька земля в історико-культурному контексті України та Європи», присвячена 1075-річчю Овруча.
На центральній площі міста до початку святкування малечу тішили цікаві атракції, як-то батути, казковий потяг і карусельки. Працювали виїзні кухні громадського харчування та намети активних овручан, які також вирішили долучитися та почастувати гостей фестивалю. Загалом працювали 112 підприємців, які попередньо зареєструвалися, зокрема жителям і гостям міста пропонували домашню випічку, мед, вироби з лози, шашлик та інші смаколики, вина Закарпаття, турецькі солодощі, сувеніри, гончарні вироби, майстер-класи та багато іншого.
Під час масового театралізованого дійства, підготованого працівниками Овруцького Будинку культури, презентували історичні блоки минулого, сьогодення та майбутнього нашого міста. Центральною площею Овруча проїхали учасники конкурсу “Парад дитячих візочків”, адже діти – майбутнє нашого міста.
Також гостей свята привітали учасники байкерського клубу “Древляни” та танцювальної студії “Forma”.
На 1075-річчя Овруча завітали почесні гості – народні депутати України Арсеній Пушкаренко та Володимир Арешонков, заступник посла Словацької республіки в Україні Матуш Корба, ексголова Верховної Ради України Володимир Литвин, заступник Голови Житомирської обласної державної адміністрації Віктор Градівський, Голова обласної ради Володимир Федоренко, Голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк, заступниця Голови Коростенської міської ради Наталія Чижевська, ексмер Овруча Валерій Шваб, представники територіальних громад Житомирської області та багато інших друзів Овруцької громади й земляків-овручан.
Кращих жителів Овруча відзначили Подяками, Грамотами та цінними подарунками. Нагородили й наймолодші подружні пари Овруча, які побралися напередодні 18 вересня 2021 року. Під час нагородження молодих пар на сцену піднявся юний овручанин й освідчився своїй коханій.
У вітальній промові з нагоди Дня народження Овруча міський голова Іван Коруд побажав жителям міста Божого благословення, простого людського щастя, козацького здоров’я та добробуту! Низький уклін вам, дорогі овручани, за вашу щоденну працю на благо рідного міста! Світлого, мирного, щасливого майбуття –  тобі, наш Овруч! Велика вдячність овручанам! Слава Овручу! Слава Україні! З Днем народження тебе, наш Овруч святий!
Очільник міста нагородив переможців конкурсу Людина року та вручив знак “Почесний громадянин міста” – журналісту Петру Хобті.
Родзинкою святкування 1075-річчя міста #Овруч став картопляний #карнавал. Участь у цьому колоритному дійстві взяли понад 350 учасників у цікавих, а подекуди й шалено креативних костюмах!
Всі учасники фестивалю виконали запальний український народний танець “Картопелька”. Наскільки захопливо та феєрично це було, дивіться у нашому відео #Овруч картопляний #карнавал
Працювали презентаційні локації технічного озброєння комунальних підприємств Овруцької міської ради, КНП “Овруцька міська лікарня”, КНП “Овруцький ЦПМСД”, рятувальників, пожежників, прикордонників і поліцейських. У центральному парку Овруча розмістилася неймовірна кількість яскравих фотозон, проходили майстер-класи, зокрема майстер-клас з “Історії Писемності та Слов’янської Каліграфії”, а на сцені виступали учні Овруцької дитячої музичної школи, Центру дитячої та юнацької творчості, духовий оркестр і вокальний ансамбль Овруцького Будинку культури, Овруцький гурт «Арксторі», вокальна студія «Смайл» дитячого клубу «Нікуша», аматорські колективи Овруцької громади, Ольга Муженко – поетеса з міста Житомир, соліст Олександр Примак та ансамбль «Мальви» з Київщини, народний аматорський фольклорний ансамбль «Бовсунівські бабусі» з Лугин.

Овручан і гостей святкування розважали квартет «Сарничаночка» з Рівненщини, вокалісти Олевського Будинку культури, ансамбль «Любисток» з Васькович, колектив «Світанок» з Лугин і колектив Народицького Будинку культури.

Грандіозне святкове дійство завершилося концертом гурту Ліга сміху “30+” та українського співака DZIDZIO. По закінченню виступу запальні ритми вечірньої дискотеки запросили овручан до танцю.
Цьогорічний ювілейний День міста був багатий на щирі обійми, гарячі поцілунки, смачні картопляні витребеньки, колоритні локації та несподівані освідчення в коханні.
З Днем народження, рідний Овруч!
Розмір тексту-+=