Оголошення про намір розробити та затвердити тарифи на послуги поводження з твердими побутовими відходами

Відповідно до Порядку інформування споживачів інформації про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва, та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 року №130, КП «Овруч» Овруцької міської ради Житомирської області повідомляє  про намір розробити та затвердити тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення та захоронення твердих побутових відходів) по місту Овруч та по населених пунктах старостинських округів, а саме: Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), Бондарівського (с.Бондарі), Ігнатпільського (с.Ігнатпіль, с.Білокамінка), Руднянського старостинського округу та вивезення рідких побутових відходів (нечистот) в м. Овруч та по населених пунктах Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), відповідно до Рішення від 15.08.2019 року  № 670 «Про введення в дію рішення конкурсної комісії щодо визначення переможця конкурсу на надання послуги з вивезення твердих побутових відходів на території Овруцької міської об’єднаної територіальної громади» та Рішення  від 25.03.2021 року № 82 «Про визначення виконавця послуги з вивезення твердих побутових відходів на території Левковицького, Слобідського, Руднянського та Ігнатпільського старостинських округів Овруцької  міської територіальної громади».

 

Планові тарифи на послуги  з поводження з побутовими відходами

(вивезення та захоронення  побутових відходів)

розроблені, відповідно до  Постанови КМУ «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами»

зі змінами та доповненнями на кожну послугу окремо від 26.07.2006р. № 1010.

Тарифи плануються на вивезення та захоронення ТПВ, вивезення рідких відходів (нечистот) у наступних розмірах (грн/м3 з урахуванням ПДВ)

Найменування операції поводження з твердими побутовими відходами Вивезення твердих побутових відходів, за 1 куб. метр Вартість вивезення ТПВ на 1 меш. багатоквартирного будинку грн/ міс.

 

Вартість вивезення ТПВ на 1 меш. будинку приватного сектору  грн. /міс. Захоронення твердих побутових відходів, за 1 куб. метр Вартість захоронення ТПВ на 1 меш. багатоквартирного будинку грн/ міс. Вартість захоронення ТПВ на 1 меш. будинку приватного сектору грн/ міс. Вивезення рідких побутових відходів за 1 куб.метр
Категорія споживачів

 

Населення 147,59 16,23 17,71 26,42 2,91 3,17 155,70
Бюджетні установи 147,59 26,42 155,70
Інші установи 147,59 26,42 155,70

Порівняно з діючими тарифами на послуги по КП «Овруч» Овруцької  міської ради Житомирської області в місті Овруч, які уведені в дію з 01.05.2019  року на підставі Рішення Виконавчого комітету Овруцької міської ради Житомирської області від  29.03.2019 року № 530, підвищення відповідно складе:

по вивезенню та захороненню ТПВ – для населення – 28,2%; для бюджетних установ – 13,7%; для інших підприємств відбудеться зменшення на  –  10,2%.

По вивезенню рідких побутових відходів (нечистот) збільшення – для населення – 29,63%; для бюджетних установ  – 24,41%; для інших підприємств відбудеться зменшення на – 4,61%.

Якщо порівнювати тарифи на послуги по поводженню з ТПВ по населених пунктах старостинських округів, а саме: Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), та  послуг, які  вже надаються в Бондарівському (с.Бондарі), Ігнатпільському  (с.Ігнатпіль, с.Білокамінка) та в майбутньому по Руднянському старостинському округу, підвищення відбудеться та складе: по вивезенню та захороненню ТПВ – для населення – 388,0%; для бюджетних установ – 372,4%; для інших підприємств  – 304,7%; по вивезенню рідких побутових відходів (нечистот) – для населення – 242,26%; для бюджетних установ  – 218,96%; для інших підприємств – 167,89%.

Формування тарифів здійснювалося відповідно до річних планів надання послуг, економічно-обґрунтованих планових витрат, фактичних норм та планових норм утворення твердих побутових відходів, визначених на підставі затверджених рішення виконавчого комітету Овруцької міської ради Житомирської області «Норм надання послуг  з вивезення побутових відходів в м.Овруч та населених пунктів Овруцької ОТГ»  від 19.09.2016 року № 147 зі змінами від 19.07.2018 року № 248, кошторисів, з урахуванням  нових ставок податків і зборів, цін на матеріальні, паливні, та енергетичні ресурси та послуги у плановому періоді.

Послуги з вивезення твердих побутових відходів надаються відповідно до графіків маршрутних рейсів.

Плани з надання послуг розроблені окремо за кожною операцією поводження з побутовими відходами на підставі  фактичних та прогнозованих обсягів надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, рідких побутових відходів (нечистот)  та захоронення.

Планування витрат здійснювалося із  застосуванням нормативного методу на підставі державних і галузевих нормативів використання  матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів, норм з оплати праці, нормативів витрат управління та обслуговування виробництва.

Найбільшу питому вагу в структурі  планових витрат на послуги з вивезення твердих побутових відходів по м.Овруч та по населених пунктах старостинських округів, а саме: Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), Бондарівського (с.Бондарі), Ігнатпільського  (с.Ігнатпіль, с.Білокамінка), Руднянського старостинського округу займають прямі матеріальні витрати, що складають – 23,31%, прямі витрати  з оплати праці – 40,52%, інші прямі витрати – 9,56%, загальновиробничі витрати – 10,33%; адміністративні витрати – 9,73%, витрати на збут – 6,55 %. Плановий прибуток не включений до складу тарифу та складає 0 грн./м3.

До планових витрат на послуги  із захоронення  твердих побутових відходів по м.Овруч та по населених пунктах старостинських округів, а саме: Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), Бондарівського (с.Бондарі), Ігнатпільського  (с.Ігнатпіль, с.Білокамінка), Руднянського старостинського округу займають прямі матеріальні витрати, які складають – 10,41%, прямі витрати з оплати праці – 47,87%, інші прямі матеріальні витрати – 11,00%,  загальновиробничі витрати – 14,50 %; адміністративні витрати – 9,67%, витрати на збут – 6,54%. Плановий прибуток не включений до складу тарифу та складає 0 грн./м3

Тобто послуга з поводження з твердими побутовими відходами (вивезення та захоронення ТПВ) в м.Овруч та по населених пунктах старостинських округів, а саме: Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), Бондарівського (с.Бондарі), Ігнатпільського  (с.Ігнатпіль, с.Білокамінка), Руднянського старостинського округу на одного мешканця з урахуванням ПДВ становить:

приватного сектору – 20,88 грн./міс.;

багатоквартирного будинку – 19,14 грн./міс.

Основну питому вагу в структурі  планових витрат на послуги з вивезення  рідких відходів (нечистот)  по м.Овруч  та по населених пунктах Підрудянського (с.Підруддя, с.Колосівка, с.Яцковичі), Зарічанського (с.Заріччя, с.Острів), Кирданівського (с.Кирдани, с.Рулівщина, с.Дубовий Гай, с.Корчівка), Черепинського (с.Заськи, с.Лукішки), займають прямі матеріальні витрати, що складають – 19,93%, прямі витрати з оплати праці – 40,30%, інші прямі  матеріальні витрати – 9,80%, загальновиробничі витрати – 13,70%; адміністративні витрати – 9,73%, витрати на збут – 6,54%. Плановий прибуток не включений до складу тарифу та складає 0 грн./м3

          Вартість  вивезення рідких побутових відходів (нечистот) за 1 м3:

           –  населення  – 155,70 грн./м3;

           – бюджетні установи – 155,70 грн./м3;

           – інші підприємства – 155,70 грн./м3.

До складу тарифів включені податок на додану вартість  для всіх споживачів (20%).

Найбільшу питому вагу в структурі витрат при розробленні тарифів займає заробітна плата працівників та матеріальні витрати такі, як – паливо, частково запасні частини на ремонт транспортних засобів.

На даний час на підприємстві діють тарифи введені в дію з 01.05.2019 року, розроблені на початку 2019 року та затверджені рішенням Овруцької міської ради від 29.03.2019року № 530.

З 01.01.2021 року  прожитковий мінімум для працездатних осіб, від розміру якого залежать,  розміри тарифних ставок і посадових окладів працівників  складає – 2270грн., тоді як в діючому тарифі враховано розмір прожиткового мінімуму 1921 грн., тобто підвищення  з 01.01.2021 року відповідно складає 18,17%. При цьому з 01.01.2021 року мінімальна заробітна плата в Україні, встановлена у розмірі 6000 грн./місяць, нижче якої, згідно з діючим законодавством, оплата праці не може бути здійснена працівникам підприємства. Підвищення мінімальної заробітної плати порівняно з 2019 роком складає 43,78% (коли її розмір був встановлений на рівні 4173 грн./місяць).

За період дії тарифів на послуги з поводження з ТПВ (вивезення, захоронення) та вивезення рідких відходів (нечистот) відбулися зміни в законодавстві, а саме:

  • тариф має формуватися один для всіх груп споживачів (населення, бюджетних установ та інших споживачів), оскільки виключено п. 34 Постанови Кабінету Міністрів України № 1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами», за яким тарифи визначалися для 3 окремих груп споживачів;
  • розширення географії надання послуг, відповідно до Рішень Овруцької міської ради Житомирської області;
  • збільшення рівня законодавчо-встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня  2021 року та  коефіцієнту, що застосовується до мінімальної тарифної ставки робітника I розряду, передбаченого відповідною Галузевою угодою між Мінрегіонбудом України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України;
  • зміни цін на паливо-мастильні матеріали, запчастини.

Підвищення вартості паливних та матеріальних ресурсів, зміна основної складової пального (нові сміттєвози обладнані дизельними двигунами, а старі були обладнані на газовому пальному), зміна розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму та зазначені вище фактори, негативно позначаються на роботі  комунального підприємства. Відповідно, у зв’язку з підвищенням вартості вказаних вище ресурсів (трудових, матеріальних,  та енергетичних), рівень відшкодування собівартості зменшується. Тариф не є 100% економічно-обгрунтованим, і тому виникає потреба у перегляді  діючих тарифів.

Вказані зміни і стали причиною розроблення та затвердження нових тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення та захоронення ТПВ), вивезення рідких відходів (нечистот).

            ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!

У разі виникнення зауважень і пропозицій, всі бажаючі  можуть звернутися до комунального підприємства «Овруч» за адресою: м. Овруч, вул. Івана Франка, 5-А, тел. (04148) 4-02-76.

Пропозиції та скарги подаються до 10 грудня  2021р.

Адміністрація КП «Овруч» Овруцької міської ради Житомирської області

 

 

 

 

Розмір тексту-+=