До уваги мешканців Овруччини! Правила утримання та облаштування колодязів.

      Як відомо, стан організму людини залежить від повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

     Проблема забруднення питної води є актуальною сьогодні, особливо в сільській місцевості, адже в нашому регіоні не всі  населені  пункти  мають  централізоване  водопостачання. Багато жителів нашої громади змушені користуватися водою із громадських або індивідуальних шахтних колодязів, а підґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

     В умовах воєнного стану необхідно подбати про підтримання в належному стані джерел нецентралізованого водопостачання та використання їх як альтернативних джерел водопостачання у критичних ситуаціях.

    Однією з найпоширеніших причин забруднення питної води варто вважати недбале ставлення самих власників шахтних колодязів. Джерелами забруднення грунтових вод, якими живляться колодязі є ненормоване використання в господарствах та у приватному секторі азотних добрив, вигрібні та компостні ями, надвірні вбиральні, місця  утримання  худоби на територіях присадибних ділянок, облаштовані з недотриманням відстаней до колодязя.

   Для попередження забруднення питної води в колодязях та виникнення пов’язаних з цим захворювань, фахівці Овруцького управління Держпродспоживслужби в Житомирській області  рекомендують:

–  місця влаштування бюветів, колодязів та каптажів джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

– територію  поблизу колодязя, каптажу джерела чи  бювету потрібно утримувати в чистоті та організовувати відведення  поверхневого стоку;

-у радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати  пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води. Не організовуйте зберігання гною, не  облаштовуйте  вбиралень, вигрібних ям, хлівів  для  утримання  худоби;

забороняється влаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел  у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях;

– дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).

  – відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення  та  проведення  лабораторних  досліджень.

     Проведення лабораторних досліджень води питної з громадських колодязів, бюветів, тощо організовується керівниками підприємств, організацій на балансі яких вони знаходяться та проводяться не менше одного разу на рік. Індивідуальні (приватні) джерела децентралізованого водопостачання можуть бути обстежені власниками за власний кошт.

         Лабораторні дослідження води питної забезпечуються Овруцьким міжрайонним  відділом  ДУ «Житомирський  обласний  лабораторний  центр  МОЗ  України».

Розмір тексту-+=