Мітинг “Пам’ятаємо про тебе – Чорнобиль” з нагоди 36-х роковин Чорнобильської катастрофи

Пам’ять – це не тільки данина минулого. Пам’ять – це основа майбутнього. Вона не дає забути сторінки нашої історії….

 26 квітня 1986 року українська земля здригнулась від вибуху атомного реактора на Чорнобильській станції. Після цієї найстрашнішої в світі техногенної катастрофи Україна протягом майже 40 років заліковувала тяжкі рани, нанесені атомним лихом. І знов страшна біда.

24  лютого 2022 року  на багатостраждальну українську землю вдерлися російські війська. Бої точилися в 30-ти кілометровій Чорнобильській зоні, більш як три тижні ЧАЕС була захоплена окупантами. Все це створило смертельну небезпеку. Такого жахіття, звірства та насилля, яке принесли російські солдати Європа не бачила 77 років.

Вже, шістдесят другий день міста України, зазнають авіаційних та ракетних ударів в наслідок яких гинуть військовослужбовці, мирне населення, діти, руйнується інфраструктура та життєдіяльність міст України.

Сьогодні, у парку Пам᾿яті м.Овруч, відбувся мітинг “Пам’ятаємо про тебе – Чорнобиль” з нагоди 36-х роковин Чорнобильської катастрофи. Героїзму проявленому ліквідаторами під час ліквідації наслідків трагедії віддали шану народний депутат України Володимир Арешонков, Овруцький міський голова Іван Коруд, представники громадських організацій та мешканці громади.

“Сьогодні 36 років, відколи трапилась одна з найстрашніших аварій в історії людства, але ці два слова і досі відлунюють жахом, горем та смертями у всьому світі. Щороку ми повторюємо собі: “Ніколи знову”, проте сьогодні небезпека знову близька. Війна росії, розв’язана проти України, вражає своєю цинічністю, жорстокістю та небезпеками, на які окупант наражає не одну країну світу. Після початку повномасштабної агресії росії Чорнобильська АЕС більше місяця була захоплена російськими військами.  Бездумні обстріли, скидання бомб та запуски ракет несуть руйнування і смерть українцям та створюють радіаційну небезпеку для глобального людства, оскільки українські атомні станції також під воєнною загрозою. Це не лише день пам’яті про загиблих ліквідаторів, а й знаменна дата, що нагадує всім про героїчні зусилля наших співвітчизників, які вступили у бій з невидимим ворогом – радіацією, заради порятунку нашої землі та людей. Ми у невідплатному боргу перед ними. Шановні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції, нині ми низько схиляємо голову перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, аби зупинити ланцюгову реакцію смерті. Щиро бажаємо вам і вашим близьким життєвої енергії, сімейного затишку, миру, терпіння, простого щастя і великої удачі, шани та людської вдячності. Вічна пам’ять тим, хто віддав своє життя в боротьбі з радіаційною катастрофою, долаючи її наслідки” – виступив міський голова Іван КОРУД.
Схиляємо голови перед героями Чорнобиля  та військовослужбовцями Збройних Сил України, які загинули внаслідок російсько-української війни.
Героїв, які згоріли у пекельному вогні Чорнобиля, вшанували хвилиною мовчання.
Панахиду за загиблими та померлими ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС відслужив  настоятель Свято-Макарівського храму Православної Церкви України отець Олександр.
Після закінчення мітингу присутні поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської трагедії.
Розмір тексту-+=