Нітрат – сіль або ефір азотної кислоти, який застосовують в якості добрива та у виробництві. Вони забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Вміст нітратів у ранніх овочах в 2-3 рази більший, ніж в овочах, які вирощують у звичний для них період. Але все залежить від технології вирощування і погодних умов. “Якщо замало сонця і забагато азотних добрив, то навіть звичайні овочі можуть бути з високим вмістом нітратів”. Овочі, які вирощують у закритому ґрунті (парниках, теплицях), містять більше нітратів, бо інша технологія вирощування. І вимоги до них інші.
Овруцьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області радить споживачам купувати продукти харчування лише в офіційній торгівельній мережі (ринки, магазини), де створені належні умови для реалізації продукції та може гарантувати безпеку харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини радить покупцям вимагати у продавців якісні посвідчення та інші документи, які гарантують безпеку та якість продукції.
Леонід Невмержицький