Дуже часто ми не замислюємося про те, що серйозною небезпекою для здоров’я (й навіть для життя) може бути їжа. Поміж тим – існує понад 200 різних хвороб (від діареї до онкологічних захворювань), причинами яких можуть бути небезпечні харчові продукти. А в їх складі — хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини.
За даними Організації Об’єднаних Націй, кожного року у світі понад 400 тисяч людей помирають після вживання зараженої їжі, а більшість постраждалих від харчових отруєнь складають діти до п’яти років.
За 6 місяців 2022 року Україні найчастіше реєстрували випадки гострих кишкових інфекцій: ротавірусна інфекція — 3533 випадки; сальмонельоз — 1028 випадків; шигельоз — 97 випадків; вірусний гепатит А — 103 випадки; ботулізм — 51 випадок.
Основна причина зростання рівня таких захворювань — недотримання мешканцями країни норм безпеки їжі і води та гігієни рук.
Безпека харчових продуктів може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед — правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.
Дотримання п’яти основних правил безпеки харчових продуктів в домашніх умовах дозволить у рази зменшити ризик зараження інфекційними хворобами.
- Чистота — запорука здоров’я:
– мийте руки перед контактом з харчовими продуктами, а також часто у процесі їх приготування;
– мийте та дезінфікуйте кухонні поверхні та приладдя, що використовуються під час приготування їжі.
Чому?
Хоча більшість мікроорганізмів не викликають жодних хвороб, багато з них, що зустрічаються в грунті, воді та організмі людини і тварин, все ж таки становлять небезпеку. Вони передаються через брудні руки, господарські ганчірки та особливо через обробні дошки. Одного дотику може бути достатньо, щоб перенести їх на продукти харчування та спричинити інфекцію харчового походження.
- Сирі продукти – окремо від інших:
– відокремлюйте м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів;
– для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні приладдя (ніж, дошки);
– зберігайте продукти у закритому посуді (не допускаючи контакту сирих та готових харчових продуктів).
Чому?У сирих продуктах (особливо у м’ясі, птиці, морепродуктах та їх соках) можуть бути небезпечні мікроорганізми, які під час приготування та зберігання їжі можуть потрапляти на інші продукти.
- Безпечна вода й безпечні продукти:
– використовуйте чисту воду або очищуйте її;
– обирайте продукти, що пройшли обробку (наприклад, пастеризоване молоко);
– ретельно мийте фрукти та овочі;
– не використовуйте продукти після закінчення терміну їх придатності.
Чому? Сирі продукти, а також вода та лід можуть містити небезпечні мікроорганізми та хімічні речовини. У зіпсованих або покритих цвіллю продуктах можуть утворюватися токсини. Ретельно відібрані та добре вимиті чи очищені продукти менш небезпечні для здоров’я.
- Продуктам – теплову обробку:
– підігріваючи супи, доводьте їх до кипіння;
– ретельно підігрівайте приготовлену їжу.
Чому? При ретельній тепловій обробці практично всі небезпечні мікроорганізми гинуть. Дослідження показують, що теплова обробка продуктів при температурі 70 ° C робить їх безпечнішими для вживання. До харчових продуктів, на які необхідно звертати особливу увагу, належать м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса та цільні тушки птиці.
- Зберігати продукти – за правилами:
– охолоджуйте усі приготовлені продукти (бажана температура +5 °C);
– не зберігайте їжу довго, навіть у холодильнику;
– не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Чому?
При кімнатній температурі мікроорганізми швидко розмножуються. При температурі нижче 5 °C або вище 60 °C процес їх розмноження уповільнюється або припиняється.
Пам’ятайте! Безпека харчових продуктів у домашніх умовах багато в чому залежить від вас. Дотримання основних правил безпеки харчових продуктів – запорука збереження здоров’я кожної людини у будь-якому віці.
Відділ комунікації, організаційної та профілактично-інформаційної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».