Рішення №174 виконкому міської ради “Про роботу відділу регулювання земельних відносин виконкому Овруцької міської ради станом на 01.11.2016 року.”

2016-05-03_214511У К Р А Ї Н А

Овруцька міська рада Житомирської області

Виконавчий комітет

Р І Ш Е Н Н Я

від  16.11.2016 року                  № 174

Про роботу відділу регулювання земельних відносин

виконкому Овруцької міської ради станом на 01.11.2016 року.

         Заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу регулювання земельних відносин Жука С.П. про роботу відділу регулювання земельних відносин виконкому Овруцької міської ради станом на 01.11.2016 року, виконком міської ради відмічає, що даним відділом проводиться певна робота у сфері регулювання земельних відносин та забезпечення конституційних та законних прав громадян та юридичних осіб на землю відповідно до Земельного кодексу України та інших нормативних актів України. Станом на 01.11.2016 року до відділу надійшло 414 звернень від суб’єктів земельних відносин  щодо забезпечення конституційних та законних прав громадян та юридичних осіб на землю, в т.ч. від юридичних осіб – 67, від фізичних осіб – 347.                            Видано 530 довідок громадянам для постановки на облік до Овруцького районного центру зайнятості.

Відділом регулювання земельних відносин за цей період підготовлено запитів, інформацій та направлено відповідей, роз’яснень заявникам – 5О2 листи.

            Опрацьовані звернення, які підлягали розгляду сесією міської ради, були сформовані в проекти рішень та подані на розгляд постійних депутатських комісій міської ради з питань бюджету, комунальної власності та залучення інвестицій, з питань містобудування, житлово-комунального господарства, благоустрою та землекористування.

         Відділом земельних відносин у станом на 01.11.2016 року підготовлено та подано на розгляд пленарних засідань Овруцької міської ради 180 проектів рішень.

            Спеціалістами відділу постійно надається необхідна методична допомога громадянам та юридичним особам з питань віднесених до повноважень виконавчих органів міських рад у сфері регулювання земельних відносин.

        З метою належного вирішення питання надання земельних ділянок у власність громадянам міста, за активної участі відділу регулювання  земельних відносин, ведеться робота по реалізації проекту землеустрою щодо встановлення і зміни адміністративної межі міста Овруча Житомирської  області.

         Кінцевим етапом погодження є розгляд та затвердження проекту землеустрою щодо зміни меж міста Верховною Радою України.

         Особлива увага приділяється питанню виділення земельних ділянок учасникам АТО.

Станом на 01.11.2016 року    відділом регулювання земельних відносин взято на облік 249 громадян які мають статус   учасників бойових дій, та мають бажання отримати земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, в межах міста.

Станом на 01.11.2016 року укладено 164  договори оренди земельних ділянок, орієнтовна сума надходжень  орендної плати  за рік становить 3 188 383 грн. що на 1 047 157 грн. більше чим за 2015 рік.  ( 2 141 157 грн.-2015)

Відділом регулювання земельних відносин виконані заходи щодо проведення експертної грошової оцінки та  продажі 15  земельних ділянок    на загальну суму 2 504 098,11 грн. ( станом на 01.11. 2016 року сплачено 1 748 678,24, бюджетом заплановано 1 324 000 на 2016 рік)

         Нагальною є проблема щодо відсутності вільних земель у місті, відповідно до даних державної статистичної звітності  з кількісного обліку земель (форма-6-зем), яка скасована з 01 січня 2016 року.

Відповідно до наказу Міністерства  регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 30.12.2015 № 337 затверджені нові форми звітності але на даний час вони не сформовані.

 Це унеможливлює оперативне оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки,  та внесення змін у судовому порядку .

      Однак, не всі власники майна, яке розташовано  на земельних ділянках комунальної власники добросовісно відносяться до сплати плати за землю, яка до речі є обов’язковою відповідно до вимог податкового кодексу але відділом земельних відносин постійно ведеться моніторинг та вживаються заходи щодо стягнення збитків нанесених використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів.

            Рішенням Овруцької міської ради від  27 січня 2016 року №  117 було визначено перелік суб’єктів господарювання які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів.

Слід відмітити, що головна проблема у регулюванні земельних відносин є  відсутність  дієвих важелів впливу територіальної громади  на порушників земельного законодавства, відсутність дійового контролю у місцевого самоврядування за нарахуванням та сплатою плати за землю.

Керуючись ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

ВИРІШИВ:

  1. Інформацію начальника відділу регулювання земельних відносин Жука С.П. про роботу відділу регулювання земельних відносин станом на 01.11.2016 року взяти до відома.
  1. 2. Юридичному відділу виконкому міської ради до 01.12.2016 року надати інформацію відділу регулювання земельних відносин щодо власників нежитлових приміщень по вул. Прикордонна та Б. Хмельницького.
  1. Відділу регулювання земельних відносин, в разі виявлення  відповідно до інформації юридичному відділу, осіб які використовують земельні ділянки з порушенням земельного та податкового законодавства  вжити заходи щодо притягнення вищезазначених осіб до відповідальності.
  1. Інформувати Державну екологічну інспекцію у Житомирській області та Державну сільськогосподарську інспекцію у Житомирській області про необхідність здійснення перевірок дотримання вимог земельного законодавства суб’єктів господарювання, які використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів.

Міський голова                                                              І.Я. Коруд

 

Заступник міського голови                                                                              Н.М. Рибинська

Керуюча справами                                                                                              М.І. Савченко

Начальник юридичного відділу                                                                     О.В. Муліванцев

Начальник відділу регулювання земельних відносин                            С.П. Жук



  Завантажити документ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=