Свято села Шоломки “Село моє, серця рідна пристань”

Стоїть, заціловане всіми вітрами,
колиска любові і пісня душі.
тут стелеться легко дорога до мами
стежина дитинства веде в спориші.
пісенний мій краю, любов моя вічна
тут пам’ять козацька і слава батьків.
так хочеться довше дивитися в вікна,
вдивлятися в очі своїх земляків

 

23 вересня 2018 року свої іменини відсвяткував Шоломківський старостинський округ. На святі зібралось багато мешканців, гостей. До дня села в церкві пройшов молебень за добробут села, відбулись спортивні змагання з футболу, настільного тенісу, шахматів. Найбільшу радість свято принесло дітлахам, адже працював дитячий розважальний майданчик, продавали солодку вату.  Гарно прикрасили двір біля будинку культури вишитими рушниками, біля школи проходила виставка робіт учнів. Працював святковий ярмарок, організований Шоломківською школою та садочком. Святкові урочистості відбулись у відремонтованому будинку культури. На святі були присутні поважні гості: Народний депутат України Володимир Арешонков, Овруцький міський голова Іван Коруд, голова районної ради Віталій Китиця, стрости старостинських округів. Вручено В.Ю.Арешонковим, І.Я.Корудом  багато грамот, подяк жителям округу, а саме: кращим працівникам, учасникам АТО, багатодітним сім’ям, матерям-героїням, найстаршим, наймолодшим жителям, подружжям, які відсвяткували срібні, золоті весілля, іменинникам. Привітали наймолодшу подружню пару, яка до речі, одружилася на День села. Всі присутні на одному диханні слухали історію сіл старостинського округу.  Квітуче село Шоломки, славне своєю чарівною природою, добрими та щедрими людьми, розташоване на хвилястій рівнині на правому березі річки Норинь. З півдня ця рівнина прилягає до Овруцько-Словечанського кряжу.

Перші ж поселення на території сучасного села виникли біля шести тисяч років тому, про що свідчить знайдена поблизу Шоломківської Слободи кам’яна сокира без отвору. В ХІХ ст.. поблизу села було виявлено місце стоянки невеликих племен людей, які займалися здебільшого мисливством. Тут були знайдені численні кремінні сокири, ножевидні пластини, наконечники стріл і навіть залишки грубої кераміки.

Інша стоянка пізнього палеоліту виявлена в 1997-1998 роках археологічною експедицією Інституту археології НАНУ (рів Каскевіце і Соломійчин рів, а також рови «Качкові» або «Ткачові рови».

Ще одна стоянка, виявлена цією ж експедицією неподалік Шоломок, аналогічні виявлені також у Збраньках, Гототевлі (Коренівці).

Минали століття, і в часи раннього феодалізму Шоломки перетворились на передмісне укріплення і ремісниче селище Норинське, яке лежало на битому шляху від Києва через Овруч і Норинськ далі аж до Варшави. Звідси стає зрозумілим походження курганів-могил. Таких курганів на території села – панській садибі – було декілька. І коли ці кургани розкрили,то в них виявили поховання воїнів у залізних шапках-шоломах. Отож, воїни-шоломники своїми залізними шапками і насипали ці кургани. Звідси і назва села – Шоломки.

Інше село нашого старостинського округу – Збраньки вперше згадується під 1684 р. як маєтність Вілкомирського підчашія Дмитра (на Жабокриках) Жабокрицького та його дружини Маріанни (на Норинську) Немирич в зв’язку з пограбуванням села загоном козацького полковника Карла Тишкевича. У 1856 р. тут була побудована дерев’яна кладовищенська Петро-Павлівська церква (на жаль не збереглася). На в’їзді до села можна побачити так звану Панську гору, на якій за переказом колись стояв гарний палац.

Назва села походить від слова збиратися. За розповідями старожилів, колись в селі на території теперішнього кладовища була дуже гарна церква. І на престольний празник – в день Св.Михаїла, збиралися на відправу багато батюшок з навколишніх сіл. А за іншою версією, кажуть що теперішній початок цього села це були непрохідні болота і ліси. Тому саме тут збирався люд з найближчих поселень для боротьби з монголо-татарами.

 

         Не менш цікаве своєю історією село Довгиничі. Відоме воно ще з  з ХУІІ ст., перша згадка датується  1729 роком. З 1633 по 1844 р. належало Корецькому жіночому монастирю. З 1845 р. – казенний маєток. Поблизу Довгинич виявлено поселення доби пізнього палеоліту та неоліту, городище, курганний могильник часів Київської Русі. Це село ніби в казці, розташоване на горі, серед природи. А назва походить від протяжності вулиці села, а вона в селі лише одна, і тому дуже довга.

 

В першому десятилітті ХХ ст.. шоломківці заснували хутір – Слободу Шоломківську.  Назва села означає поселення (хутір) жителів Шоломок, які будучи більш заможними одділялися окремо і поселялися тут для ведення окремого підсобного господарства на більших наділах землі.

Чудовим концертом порадували всіх присутніх працівники місцевого будинку культури та жителі округу. Прекрасний спів глядачам продемонстрували Народний депутат та міський голова. Святкування закінчилися святковою дискотекою «Шоломківські вихиляси».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=