Кір – хвороба небезпечна

В листопаді місяці 2018 року вже і в нашому районі зареєстровано 1 підтверджений лабораторно та 2 випадки підозри на кір. Серед захворівших всі хворі були нещеплені, 2 із-за відмови від щеплення та 1 дитина по віку.

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 10 місяців поточного року в Україні захворіло на кір 35121людина, за весь 2017 рік захворіло 4782 людини. Від ускладнень кору в 2018 році померло 15людей (4 дорослих і 11 дітей). Як видно із статистичних даних рівень захворюваності різко зростає. Україна стала лідером за кількістю хворих на кір в Європі. Найбільше людей захворіли на кір у Львівській , Закарпатській, Івано-Франківській , Одеській , Тернопільській областях та місті Києві

Хворіють там де найменші показники охоплення щепленнями проти кору.

Зараження хворих відбулося за межами нашого району, якраз на тих територіях де реєструються найбільше випадків захворювання.

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені, або не хворіли. 

Джерелом інфекції є хворий кором з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань.

Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей від хворої кором людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Вірус кору дуже летючий – з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, тому заразитися можна перебуваючи в одному будинку із хворим.

Симптоми: Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з’являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів)після впливу вірусу.

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт),  пневмонію,  діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті .

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист від кору  – вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК).  Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання. Згідно з календарем в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Що потрібно зробити , якщо дитина контактувала з хворим на кір.

У разі контакту з хорим на кір негайно зверніться до лікаря. Якщо нещеплена дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. Якщо дитина щеплена відповідно до календаря, ніякі додаткові щеплення не потрібні .

Якщо ваша дитина не щеплена і ви плануєте поїздку за межі вашого населеного пункту, то необхідно зважити всі ризики, які можуть мати місце для вашої дитини. Найкраще – це зробити щеплення, якщо ж ви не щеплені тоді від поїздки краще відмовитися .

В нашому залишається без щеплень по відмові батьків 169 дітей.

Відмовляючись від вакцинації – ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини.

Зав.ІАК КНП «Овруцький ЦПМСД» Тетяна Колбовська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=