Проект додатку “ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ОВРУЦЬКОЇ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2019-2020 РОКИ”

Додаток

до рішення Овруцької міської ради

від

ПРОЕКТ

ПРОГРАМИ
РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ОВРУЦЬКОЇ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

НА 2019-2020 РОКИ

І. Загальна характеристика Програми розвитку агропромислового комплексу Овруцької об’єднаної територіальної громади  на 2019-2020 роки (далі Програма).

1. Ініціатор розроблення Програми Овруцька  міська рада

 

2. Розробник Програми Управління агропромислового розвитку Овруцької районної державної адміністрації
3. Відповідальний виконавець Програми Управління агропромислового розвитку Овруцької районної державної адміністрації
4. Учасники Програми Виконавчий комітет Овруцької міської ради, фермерські господарства, особисті селянські господарства
5. Термін реалізації Програми 2019-2020 роки
6. Перелік джерел фінансування, які використовуються при виконанні Програми  

Бюджет об’єднаної територіальної громади

7. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

 

2,0 млн. грн.

 ІІ. Визначення проблем, на розв’язання  яких спрямована Програма

Програма розвитку агропромислового комплексу на 2019-2020 роки спрямована на всебічну підтримку сільськогосподарських виробників з метою підвищення ефективності аграрного виробництва, подолання негативних явищ в окремих напрямках агропромислового комплексу громади та забезпечення стабільності її розвитку.

Сільське господарство є однією з найважливіших складових економіки країни. Його прискорений розвиток є запорукою підвищення рівня і покращення якості життя населення та продовольчої безпеки регіону і держави в цілому.

На даний час на території Овруцької об’єднаної територіальної громади виробничу діяльність здійснюють 14 сільськогосподарських підприємств, 9 фермерських та біля 9 тисяч особистих селянських господарств.

Основним напрямом виробничої спеціалізації сільськогосподарських підприємств в рослинництві є вирощування зернових і технічних культур, у тваринництві –  розведення великої рогатої худоби та свиней.

Агроформуваннями обробляються всі наявні землі сільськогосподарського призначення, на яких вирощується більше 20-ти видів культур. Більша половина площ зайнята під зерновими та зернобобовими культурами (58%), урожайність яких у 2018 році становила 42,0 ц/га.  У структурі площ, з яких зібрано зернові, переважають пшениця та кукурудза (54% та 30% відповідно). Протягом останніх років спостерігається тенденція щодо зменшення посівних площ під озимим житом та збільшення площ під такою високорентабельною культурою, як соняшник.

Розвитком тваринництва займаються 12 сільськогосподарських підприємств, де утримується більше 4,4 тисяч голів великої рогатої худоби, в тому числі  2,4 тисячі корів.

У двох спеціалізованих господарствах утримується поголів’я м’ясного напряму продуктивності: в СТОВ «Раківщинське» – 750 голів великої рогатої худоби української м’ясної породи та у ПСП «Гошівське» – 662 голови великої рогатої худоби абердин-ангуської породи.

Планується відновити  тваринницьку галузь у ТОВ «Благодійний Союз» с. Покалів та ТОВ «Бальзак» с. Черепин.

У ТОВ «АПК»Дубовий Гай» с. Підруддя утримується 4,2 тис. голів свиней.

Сільськогосподарськими підприємствами протягом останніх років виробляється в межах 7,6  тис. тонн молока та вирощується 1,5 тис. тонн м’яса.

Середній надій на корову становить 3899 кг.

Протягом останніх років у сільськогосподарських підприємствах значно зріс рівень ведення аграрного виробництва. Посів сільськогосподарських культур проводиться насінням високих репродукцій, застосовуються інтенсивні технології вирощування польових культур, оновлюється машинно-тракторний парк, проводиться реконструкція тваринницьких приміщень. Намітилась стійка тенденція до зростання виробництва валової продукції, зріс рівень врожайності сільськогосподарських культур та продуктивності тварин, підвищилась якість молока.

Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства в 2018 році зріс на 17%, в тому числі у рослинництві – на 23% та тваринництві – на 6%. Протягом року підприємствами освоєно 31,5 млн. грн. інвестиційних коштів.

На даний час у повній мірі згідно чинного законодавства врегульовано орендні земельні відносини та проведено викуп майна  у співвласників.

Фермерські господарства громади ведуть переважно дрібнотоварне сільськогосподарське виробництво. Виробничу спрямованість фермери визначають, враховуючи наявність власних матеріально-технічних та фінансових можливостей. Проте, виробничий та соціальний потенціал фермерських господарств залишається реалізованим далеко не в повній мірі.

Рівень технічного оснащення, показники ефективності виробництва фермерських господарств здебільшого є значно нижчими порівняно із середніми та великими підприємствами. Основна причина такого становища – брак власних обігових коштів та висока вартість кредитних ресурсів. Як наслідок, фермерські господарства мають значно скромнішу матеріально-технічну базу, а їх доступ до передових технологій, селекції, використання сучасних засобів захисту рослин і добрив суттєво обмежений.

У той же час за останні роки спостерігається ріст кількості фермерських господарств. Так, протягом минулого року було відкрито три фермерські господарства. З метою сприяння розвитку фермерства необхідне виділення земельних ділянок із земель комунальної власності Овруцької обєднаної територіальної громади та створення резервного банку землі для новостворених.

У 2018 році, вперше в історії України, фермерські господарства були включені в державну програму підтримки сільськогосподарських товаровиробників. У районі такою підтримкою скористались чотири фермерські господарства на загальну суму 232 723 гривні.

За умови отримання відповідних матеріальних та організаційних ресурсів малі та середні господарства здатні значно підвищити свою ефективність та зробити більш вагомий внесок і в економіку громади в цілому, і в обсяги валового виробництва сільськогосподарської продукції зокрема. За сприятливих прибуткових умов господарювання збільшиться чисельність фермерських господарств у громаді. У свою чергу, розвиток фермерства сприятиме розвитку сільських територій завдяки створенню нових робочих місць і зміцненню виробничої та соціальної інфраструктури на селі.

В обробітку особистих селянських господарств (ОСГ) сконцентровано понад 26 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, з них майже 17 тисяч га ріллі.

ОСГ займають значну питому вагу у загальному показнику виробництва. За рік цією категорією господарств виробляється 55% валової продукції сільського господарства громади.

Домогосподарства є основними виробниками найбільш трудомістких культур: картоплі, овочів, плодів і ягід та тваринницької продукції.

В особистих селянських господарствах утримується 2026 голів великої рогатої худоби, у тому числі 1758 корів. Протягом останніх років відбувається значне скорочення поголів’я сільськогосподарських тварин, особливо корів. Зменшується виробництво молока та м’яса. Молоко, яке закуповується у господарствах населення підприємствами для промислової переробки, низької якості,  не відповідає вимогам європейських стандартів. Згідно з угодою про асоціацію з Європейським Союзом, переробні підприємства молока повинні відмовитись від закупівель молочної сировини від населення. Запровадження цього нововведення передбачає перехідний період до 2022 року. За цей час особисті господарства мають підвищити культуру виробництва.

Підвищення якості молока можливе за рахунок використання доїльних установок, обладнання для охолодження молока та дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час доїння. Фінансування цих заходів сприятиме зменшенню рівня забрудненості молока та відповідно покращення його якісних показників. Як результат – підвищення закупівельної ціни молока та добробуту сільських жителів.

В домогосподарствах Овруцької ОТГ налічується близько 3 тисяч бджолосімей. Щорічне виробництво меду на пасіках господарств громади складає 45 тонн. Бджолозапилення сприяє підвищенню врожайності сільськогосподарських культур на 30-60% і навіть більше, залежно від виду рослин та умов запилення. Крім того, підвищується якість плодів та насіння, збільшується їхня натуральна вага. Фінансова підтримка бджолярів сприятиме заохоченню населення до відкриття пасік, нарощування чисельності  бджолосімей та збільшення обсягів виробництва меду.

Важливу роль у розвитку особистих селянських та фермерських господарств, відродженні сільських територій мають відігравати сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи.

Створення обслуговуючих кооперативів дасть змогу захистити інтереси дрібних сільськогосподарських товаровиробників шляхом вирішення питань переробки і збуту сільськогосподарської продукції, постачання мінеральних добрив, насіння, сільгосптехніки, технічного обслуговування тощо.

На даний час  формування мережі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів стримується через відсутність необхідної матеріальної бази, лідерів кооперативного руху, недостатню обізнаність селян у перевагах об’єднання зусиль на умовах кооперації для подальшого розвитку, недосконалістю законодавства, відсутністю стимулюючих чинників зі сторони держави.

  1. Визначення мети Програми

Програма розвитку агропромислового комплексу Овруцької об’єднаної територіальної громади на 2019-2020 роки спрямована на виконання «Стратегії розвитку агропромислового сектору економіки на період до 2020 року», затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.10.13 №806-р, «Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2020 року», затвердженої рішенням обласної ради від 19.03.15 №1403, у частині забезпечення продовольчої безпеки держави, розвитку високоефективного сільськогосподарського виробництва, підвищення конкурентоспроможності продукції сільськогосподарського виробництва на внутрішньому і зовнішньому ринках та рівня зайнятості сільського населення,  розв’язання проблем соціальної  інфраструктури на селі.

Основною метою розроблення Програми  є створення організаційно-економічних умов для ефективного соціально спрямованого розвитку аграрного сектору, надання допомоги в створенні належних  умов для формування сучасного, відповідно до світових стандартів, конкурентоспроможного агропромислового комплексу, стабільного забезпечення населення якісною, безпечною, доступною за цінами вітчизняною сільськогосподарською продукцією та сировиною.

Реалізація завдань і заходів Програми дасть можливість паралельно з децентралізацією започаткувати процеси відродження сіл громади,  сприятиме розвитку підприємництва та ринкової інфраструктури в сільській місцевості, підвищенню ефективності сільськогосподарського виробництва, зайнятості та добробуту  сільського населення.

  1. Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсяг та джерела фінансування, строки та етапи виконання Програми.

Фінансування Програми в необхідних обсягах передбачається здійснювати виходячи з наявних фінансових ресурсів, зокрема за рахунок коштів місцевого бюджету, інших джерел фінансування не заборонених законодавством.

  1. Перелік завдань (напрямів) і заходів Програми та результативні показники.

Перелік завдань (напрямів) і заходів програми  та результативні показники приведені у додатку.

  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координацію та планування робіт на основі визначених Програмою заходів здійснює постійна комісія міської ради.

Додаток

Напрями діяльності та заходи
Програми розвитку агропромислового комплексу Овруцької об’єднаної територіальної громади на 2019-2020 роки  

п/п

Назва напряму діяльно-сті

(пріори-тетні

завдання)

 

 

Перелік заходів

програми

Термін виконання

 

 

 

Виконавці

Джерела фінансування Орієнтовний обсяг фінансування,

тис. грн.

т.ч. по роках

 

Очікуваний результат

всього 2019

рік

2020 рік  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 13
  Особисті господарства
1 Тваринництво

 

Створення сприятливих умов для розвитку тваринницької галузі 2019-

2020

 

 Управління АПР Місцевий бюджет 2000,0 1000,0 1000,0
1.1 Молочне скотарство Відшкодування вартості закуплених установок індивідуального доїння господарствам населення 250,0 125,0 125,0 Механізація процесу доїння корів, зменшення витрат ручної праці, збільшення обсягів виробництва та якості молока.

 

1.2 Молочне скотарство Підтримка господарств населення за утримання корів 1600,0 800,0 800,0 Стабілізація поголів’я великої рогатої худоби, збільшення виробництва молока та м’яса.
1.3 Бджільництво Здешевлення вартості цукру для годівлі бджіл господарствам населення 150,0 75,0 75,0 Збільшення чисельності бджолосімей, нарощення обсягів виробництва продукції бджільництва, зокрема меду. Забезпечення відгодівлі бджіл.
Всього 2000,0 1000,0 1000,0

 



  Завантажити документ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=