У період свят, при частих застіллях, не варто забувати про своє здоров’я!
Небезпека щодо виникнення харчового отруєння в теплу пору року чатує людину скрізь, основну загрозу становлять – несвіжі продукти харчування, куплені в магазині, на ринку, а особливо – на стихійних ринках.
Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.
Тому, в теплу пору року, з особливою обережністю слід ставитися до наступних страв: кондитерські вироби, що містять крем і збиті вершки, страви з морепродуктів, що не піддаються термічній обробці, в т.ч. роли і суші, вироби з м’ясних субпродуктів – заливні і холодці, салати, заправлені майонезом, м’ясні і рибні страви, молоко і молочні продукти.
Особливе місце, як чинник харчового отруєння, займають і ранні овочі, фрукти, баштанні культури. Небезпека криється в перевищенні допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини.
На офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.
З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:
– суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
– вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
– страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
– зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
– не залишайте страви з святкового столу для споживання на наступні дні;
– свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
– зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
– не купуйте продукти харчування, в т.ч. ранні овочі, на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів чи іншу небезпеку для здоров’я людини;
– не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності або ті, термін придатності у яких минув;
– купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
– зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
– молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
– під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.
Неконтрольоване і нераціональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.
При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здоровий носій інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.
Пам’ятайте, що переїдання та надмірне вживання алкоголю також негативно впливає на організм людини, провокує загострення хронічних хвороб та виникнення нових.
Будьте здорові!
Головний спеціаліст
Овруцького районного управління
ГУ Держпродспоживслужби в
Житомирській області Шваб С.М.