Пам’ятка щодо організації проведення випускних вечорів у закладах загальної середньої освіти

Скоро завершується  навчальний  рік.  Батьки  випускників   в клопотах і думках про те, як влаштувати дітям незабутнє та яскраве свято.  Але  потрібно  завжди  пам’ятати,  що  свято  має  бути  не  тільки  веселим,  а  й   безпечним.

На жаль, епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Щоб  у  випускників  і  гостей  залишились  лише  приємні  спогади  про  випускний вечір Овруцьке районне  управління  ГУ  Держпродспоживслужби  в  Житомирській  області  рекомендує  дотримуватись таких правил:

  1. Влаштовуйте свята в закладах громадського харчування, яким ви довіряєте.
  2. Поцікавтесь наявністю у закладі:

–  результатів лабораторних досліджень якості питної води, яку використовують для приготування страв, а  також  результати  періодичного  контролю  якості  готових  страв;

–     медичних  оглядів  у  персоналу  закладу;

–    супровідних  документів  на  продукти,  з  яких  будуть  готувати  страви.

  1. Якщо продукти  харчування  будете  закупляти  самостійно,  то  не  купуйте  їх на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  2. Узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню заборонених та сумнівних страв в епідемічному відношенні  ( яйця та м’ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м’ясні вироби (нижче I сорту), студні, зельци, фаршмаки, гриби  домашньої  заготівлі, сметана та сир м’який без термічної обробки, консерви  домашнього  виготовлення, нарізні салати з майонезом, сметаною).
  3. Не допускайте приготування (копчення, смаження, в`ялення) м`ясних і рибних страв в домашніх умовах, не використовуйте консервів домашнього виготовлення (м`ясних, грибних, овочевих) та  кондитерських  виробів  з  кремом  домашнього  виготовлення.
  4. Не допускайте вживання учнями-випускниками будь-яких алкогольних, слабоалкогольних напоїв, забороняйте тютюнопаління в місцях проведення випускних вечорів.

 

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=