Скоро завершується навчальний рік. Батьки випускників в клопотах і думках про те, як влаштувати дітям незабутнє та яскраве свято. Але потрібно завжди пам’ятати, що свято має бути не тільки веселим, а й безпечним.
На жаль, епідемічна ситуація в країні дуже напружена. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Щоб у випускників і гостей залишились лише приємні спогади про випускний вечір Овруцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує дотримуватись таких правил:
- Влаштовуйте свята в закладах громадського харчування, яким ви довіряєте.
- Поцікавтесь наявністю у закладі:
– результатів лабораторних досліджень якості питної води, яку використовують для приготування страв, а також результати періодичного контролю якості готових страв;
– медичних оглядів у персоналу закладу;
– супровідних документів на продукти, з яких будуть готувати страви.
- Якщо продукти харчування будете закупляти самостійно, то не купуйте їх на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- Узгодьте святкове меню з адміністрацією закладу, зверніть увагу на відсутність в меню заборонених та сумнівних страв в епідемічному відношенні ( яйця та м’ясо водоплаваючої птиці, низькосортні м’ясні вироби (нижче I сорту), студні, зельци, фаршмаки, гриби домашньої заготівлі, сметана та сир м’який без термічної обробки, консерви домашнього виготовлення, нарізні салати з майонезом, сметаною).
- Не допускайте приготування (копчення, смаження, в`ялення) м`ясних і рибних страв в домашніх умовах, не використовуйте консервів домашнього виготовлення (м`ясних, грибних, овочевих) та кондитерських виробів з кремом домашнього виготовлення.
- Не допускайте вживання учнями-випускниками будь-яких алкогольних, слабоалкогольних напоїв, забороняйте тютюнопаління в місцях проведення випускних вечорів.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!