Пам’ять народу – довічна, глибока, незгасна…

Давно відгриміли  гармати  Другої  світової  війни, на місці колишніх запеклих боїв виросли нові міста і села, заколосилися  лани золотої пшениці , та війна і досі відлунює  в наших серцях сивиною ветеранів, їх пекучими  слізьми – спогадами . Вже минуло 74 роки, а ми  й досі згадуємо  дідів і прадідів, що полягли у тій страшній болючій війні, чорне крило. якої не оминуло жодної сім*ї.

З року в рік 8 та 9 травня вся Україна вклоняється в пошані перед подвигом Героїв Другої світової війни – з радістю і зі сльозами на очах.

В пам’ять воїнів – Героїв жителями Овруцької громади було прибрано місця захоронення загиблих під час визвольних боїв  за місто Овруч, місця захоронення підпільників і партизан , обеліски та пам’ятні знаки загиблим в роки війни односельчанам –  вибілені і покрашені з  особливою любов’ю і повагою до своїх земляків і тих, хто віддав життя захищаючи  рідну землю.

8 травня, починаючи з  10.00 год.  по всіх старостинських округах Овруччини пройшли мітинги Пам’яті, мітинги – концерти присвячені дню Пам’яті та примирення у Другій світовій війні, де вшанували ветеранів та учасників війни, яких з кожним роком, на жаль, стає все менше.

Спогади, сльози , квіти і вітання, хвилина мовчання  і побажання жити під чистим мирним небом – ось такі прості і зрозумілі почуття вирували в цей день  в населених пунктах громади під час проведення заходів біля пам’ятників та пам’ятних знаків загиблим односельчанам, будинків культури та шкіл.

Місто Овруч день Пам’яті та примирення  зустрічав палаючими букетами тюльпанів в руках фронтовиків, начищеними орденами і медалями, що  прикрашали груди ветеранів, як свідчення  і визнання їх нескінченного подвигу та героїзму в битві з ненависним ворогом.

Мітинг пам’яті на кладовищі села Гептари пройшов урочисто, з пошаною і повагою до незабутнього подвигу нашого народу у роки Другої світової війни. Саме на ньому поховано 218  героїв у 5 братніх могилах  та 104 одиночних могилах. Серед них – 159 воїнів діючої армії і 55 партизанів , 2 підпільники ( імена загиблих відомі), і дві дівчини – зенітниці, імена яких невідомі.

Урочистою ходою, під звуки духового оркестру,  в колоні Пам’яті  пройшли ветерани і учасники Другої світової війни,  керівники  та жителі міста, представники підприємств і організацій, воїни АТО, афганці, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС. прикордонники і  військовослужбовці  десантно – штурмової  в/ч А 0225.

На Соборній площі біля Вічного вогню  відбувся мітинг – концерт з  нагоди дня Пам’яті та примирення. Виступаючі згадували  незабутній подвиг  наших визволителів.

Слова пошани ветеранам та учасникам Другої світової війни висловлювали:

Овруцький міський голова Коруд Іван Ярославович,заступник голови Овруцької районної ради  Михайлевська Ірина Володимирівна,

Ветеран  Другої світової війни  Васянович Петро Йосипович. голова громадської організації «Союз Чорнобиль Україна», дитина війни, очевидець боїв за визволення нашого міста  Гаращук Микола Васильович,

депутат Житомирської обласної ради  Ковердун Сергій Анатолійович. Дякуємо небайдужим Овручанам, керівникам підприємств, установ, директорам закладів освіти всім, хто долучився до проведення заходів та відзначив свято разом.

Теплий сонячний день, діти. що дарували ветеранам квіти, посмішки, вітання, пісні і, звичайно ж, солдатська польова кухня  зі смачною кашею, все це залишиться у пам’яті, як теплий спогад про святкування 74-річниці Дня Перемоги  у нашому місті. Свята  миру, свободи, весни. Свята, яке не затьмарити у віках, свята. що виховує нових героїв і показує, що  не обміліє  пам’яті ріка, що в серцях нащадків буде вічно жити!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Розмір тексту-+=