Овруцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирський області повідомляє, що протягом І півріччя 2019 року в районі спалахів, групових випадків гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь не зареєстровано.
Контроль за об’єктами підвищеного епідемічного ризику щодо дотримання вимог санітарних норм і правил, безпечності та якості харчових продуктів, води питної, тощо, здійснюється відповідно до чинного законодавства.
За І півріччя 2019 року фахівцями управління проведено 142 перевірки суб’єктів господарювання (10 перевірок в закладах дошкільної освіти, 8 – в загальноосвітніх закладах, 2 перевірки в закладі оздоровлення, 24 – в лікувально-профілактичних закладах, 9 водогонів, 80 – у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, 3 – на промислових підприємствах, інших – 6).
Порушення виявлено при 101 перевірці, що складає 71,1%. За результатами проведених перевірок суб’єктам господарювання винесено 128 приписів та 2 розпорядження щодо усунення виявлених порушень, складено 1 протокол про порушення вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, на суму 25038грн., надано 150 пропозицій в органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.
У складі комісій, створених органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, перевірено 89 об’єктів – 39 об’єктів централізованого водопостачання, 1 оздоровчий заклад для дітей, 48 інших об’єктів, порушення виявлені на 51 об’єкті, що складає 57,9%.
При проведені планових та позапланових заходів у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства проводився відбір проб води, харчових продуктів, інструментальні вимірювання.
Протягом І півріччя 2019 року всього досліджено проб за мікробіологічними показниками – 137, відхилень – 35 (26,1%), за санітарно-хімічними показниками – 302, відхилень – 32 (10,7%).
На виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах та необроблених харчових продуктів тваринного походження на 2019 рік спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини було відібрано 9 зразків, відхилень не було, та 1 зразок відбирався при розгляді звернення, відхилень не зареєстровано.
З питань профілактики гострих кишкових інфекцій, ВГА, попередження виникнення спалахів та харчових отруєнь фахівцями управління проводиться санітарно-освітня та роз’яснювальна робота.
Начальник Овруцького РУ
Держпродспоживслужби В.І.Каплюк