В Овруцькій міській раді відбувся тренінг для опікунів та батьків-вихователів сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

Кожна дитина заслуговує на опіку, на любов, на турботу, на батьків…Але нерідко доля складається так, що позбавляє діток батьківської турботи. Тому взяти на виховання чужу дитину – це мужність. Адже це щоденна відповідальність за чиєсь  життя, за долю. Бо, як говорив  А.С.Макаренко: “Не думайте, що ви виховуєте дитину тільки тоді, коли з нею розмовляєте або повчаєте її, або наказуєте її. Ви виховуєте її кожної миті вашого життя…”

28 травня 2021 року служба у справах дітей Овруцької міської ради провела заняття з елементами тренінгу для опікунів та батьків-вихователів сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування на тему: «Усвідомлене і відповідальне батьківство». Мета заходу  – сприяння усвідомленню учасниками важливості відповідального ставлення до батьківства; підвищення здатності учасників до позитивного ставлення до себе та життя.

 Завдання тренінгу:

  • розглянути роль батьківства в житті людини;
  • проаналізувати стилі батьківської поведінки стосовно дітей та їх вплив на процес формування особистості дитини;
  • визначити основні засади усвідомленного батьківства.

У ролі спікера на занятті виступила Марина Нестеренко, начальник служби.

На початку тренінгу учасники познайомилися, розповіли про свої сім’ї, згадали якими лагідними іменами їх називали в дитинстві, а потім – переглянули мотивуючий мультфільм, висловили свої очікування від тренінгу і прийняли правила роботи в групі. Наступним кроком – визначення змісту понять «дитина», «батьки», «сім’я» та «батьківство». Далі учасники тренінгу обговорили стилі виховання дітей і визначилися з тим, який стиль батьківської поведінки є найбільш сприятливим для формування особистості дитини. Наступне завдання опікунів полягало у аналізі  засад усвідомленого батьківства.

Далі ведуча об’єднала учасників у дві групи  та запропонувала намалювати щасливу родину і підготувати коментар результату роботи для презентації. Після групових презентацій  тренер  звернула увагу на те, що однією зі складових щастя дитини в сім’ї є наявність батьків, що на їхню долю випало випробування і водночас щастя – знову відчути на собі  батьківство. Хто, як не вони, не подивившись на свій вік і життєві проблеми, змогли подарувати своїм дітям щасливе дитинство, відчуття безпеки і впевненості у завтрашньому дні. Хто, як не вони, навчили їх жити в цьому складному світі і знати, що у них є їхня МАМА і ТАТО, хай трішечки інші, але ті, які зможуть подарувати ніжність, тепло і надію. Потім всі разом переглянули відеоролик про справжнє кохання. І насамкінець всі учасники поділилися враженнями від заняття і висловили свої побажання. Начальник служби Марина Нестеренко підбила підсумки тренінгу і звернулась до батьків зі словами вдячності, як до людей, які взяли на себе відповідальність за виховання онуків та онучок, племінників, чужих дітей, яких зробили своїми рідними, віддали їм своє серце і частинку своєї душі.

Наприкінці  заняття тренер роздала опікунам-учасникам тренінгу буклети-пам’ятки для батьків і привітала всіх з наступаючим Міжнародним Днем захисту дітей.

 

 

                                            

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розмір тексту-+=