Рішення №1142 від 23 грудня 2021 року “Про звернення депутатів Овруцької міської ради до Президента України, Кабінету міністрів України, міністерства аграрної політики та продовольства України “

У К Р А Ї Н А

Овруцька міська рада

Р І Ш Е Н Н Я

Вісімнадцята сесія                                                     VIII  скликання

від 23 грудня 2021  року    № 1142

Про звернення  депутатів Овруцької міської ради
до Президента України, Кабінету міністрів України,

міністерства аграрної політики та продовольства України

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування  в Україні», враховуючи соціальну значимість та актуальність даного питання, міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Схвалити текст звернення депутатів Овруцької міської ради до Президента України, Кабінету міністрів України, міністерства аграрної політики та продовольства України (додаток 1).
  2. Доручити міському голові Коруду І. Я. підписати та направити дане звернення до адресатів, зазначених в п.1 рішення.

Овруцький міський голова                                                           Іван КОРУД

Додаток 1

до рішення міської ради

від 23.12.2021 р. № 1142

Президенту України

Зеленському В.О.

Кабінету міністрів України

міністерству аграрної політики

та продовольства України

Звернення

депутатів Овруцької міської ради

Депутатський корпус Овруцької міської ради звертається до вас та просить звернути увагу на стрімке погіршення фінансового стану хлібопекарської галузі, яке спостерігається останнім часом.

Хлібобулочна продукція є однією із основних галузей нашої громади. Підприємство із виробництва хліба та хлібобулочних виробів забезпечує населення трьох громад, а саме Овруцької, Словечанської, Гладковицької. Забезпечує хлібом навіть віддалені населені пункти, до яких не бажають їхати інші постачальники. На підприємстві працює 115 чоловік, середній вік 40 – 47 років. Щороку по Овруцькому виробничому підрозділу сплачується: ЄСВ – 1320,0 тис. грн., військового збору – 90,0 ти. грн., ПДФО – 1080,0 тис. грн., ПДВ – 38,0 тис. грн., інших податків – 83,0 тис. грн. На сьогодні підприємство в змозі виробляти до 12 т. хліба за добу. Зупинення або зменшення виробництва призведе до скорочення штату працівників, що тягне за собою зменшення надходжень податків до бюджету та збільшить рівень безробіття і відтік працездатного населення за кордон.

З серпня 2021 року вартість природного газу зросла у 6 разів, електроенергії в 2,2 рази, що негативно впливає на собівартість продукції.

Разом з тим, просимо звернути увагу на ситуацію на ринку зерна/борошна. Це складова № 1 в структурі собівартості хлібобулочних виробів, стрімке зростання ціни та високі темпи експорту пшениці, що значно перевищують минулорічні, відсутність контролю на національному рівні за розподілом врожаю пшениці за якісними показниками, зростає ризик дефіциту продовольчої пшениці. Зростання імпорту макаронних, борошняних кондитерських виробів та борошна, відсутність доступних фінансових інструментів підтримки вітчизняного виробника борошна та хліба, вплив пандемії – призводять до зупинки українських борошномельних та хлібопекарських підприємств, значного скорочення обсягів виробництва борошна, хліба, макаронів і борошняних кондитерських виробів.

Такий стан речей найближчим часом невідворотно призведе до масового скорочення виробництва хліба, спровокує перебої в його постачанні, звільнення працівників галузі, напруги в суспільстві та інших негативних наслідків економічного та соціального характеру.

Запобігти цим негативним явищам може тільки своєчасне та дієве втручання держави щодо встановлення ціни на природній газ для хлібопекарських підприємств на рівні ціни для бюджетних установ, оскільки такі підприємства першочергово забезпечують всі верстви населення найбільш соціально значимою продукцією. І це, в свою чергу, дасть можливість не допустити різкого зростання цін на хлібобулочні вироби.

З врахуванням наведеного, переконливо просимо вас невідкладно розглянути звернення та вжити заходів щодо вирішення даного питання.

За дорученням сесії

Овруцької міської ради,

міський голова                                                                                Іван КОРУД



  Завантажити документ
Розмір тексту-+=